Karesi Holding’e “Özel Endüstri Bölgesi” Statüsü Verildi
Balıkesir merkezli Karesi Holding bünyesinde faaliyet gösteren Karesi Polyester ve Petrokimya Sanayi AŞ, “Özel Endüstri Bölgesi” statüsüne sahip oldu. Gönen ilçesinde bulunan Karesi Polyester üretim tesisleri, bu özel statüyle tanındı. Ancak, tesis sahibi firmanın Bursa’daki fabrikasının 200 bin metrekarelik bölümünün kaçak inşa edildiğine dair haberler gündemdeydi. Aynı dönemde ise holding sahibine ödül veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın tutumu dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Kararıyla Özel Endüstri Bölgesi İlan Edildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kararda, “Balıkesir ili Gönen ilçesinde bulunan Karesi Polyester ve Petrokimya Sanayi Anonim Şirketi’nin Balıkesir Özel Endüstri Bölgesi olarak ilan edildiği” belirtildi. Bu karar, 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu’nun 4/Ç maddesine dayandırıldı.
HALKA ARZ ÖNCESİ HAZIRLIK
1983 yılında Bursa’da çözgü üretimiyle sektöre giren ve zamanla farklı alanlara yönelen Karesi Grubu, tekstil, kimya, enerji ve geri dönüşüm sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Toplam 350 bin ton polyester iplik üretim kapasitesiyle dikkat çeken grup, ayrıca 6 binden fazla personel ve Ar-Ge merkezlerine sahiptir. Gönen ilçesinde faaliyet gösteren firma, halka arz öncesi hazırlıklarını sürdürüyor.
200 Bin Metrekarelik Kaçak Yapı İddiaları
Gazete Duvar’ın ağustos ayındaki haberi, holdingin Bursa’daki fabrikasının büyümesi ve kaçak yapılaşma iddialarını içeriyordu. Yaklaşık 2006 yılında 23 bin metrekarelik alanda faaliyete başlayan firma, şu anda 240 bin metrekarelik alanda üretim gerçekleştiriyor. Ancak, bu alanda yaklaşık 200 bin metrekarelik bölümün kaçak inşa edildiği iddiaları gündemde. Bu alan, yaklaşık 35 futbol sahası büyüklüğündedir.
‘İmar Barışı’ ve Diğer Süreçler
2018 yılında ‘İmar Barışı’ adı verilen uygulamayla ruhsatlandırılan tesislerin kayıtlarda hala “meyve bahçesi” olarak göründüğü ve kimyasal atık üretimine devam eden fabrikanın çevresindeki çayın durumu da tartışma konusu olmuştu. 2011 yılında açılan davada ‘hayali ihracat’ suçlaması alan holdingin sahibi hakkında ise yargı süreci devam ediyor. Ancak, Ticaret Bakanlığı’nın 2019 yılında verdiği ‘yetkilendirilmiş yükümlü firma’ statüsü dikkat çekici bir detay olarak öne çıkıyor.