6 Şubat depremlerinin ardından kayıplara dair farklı rakamlar veriliyor. İçişleri Bakanlığı, üç ay sonra 86’sı çocuk olmak üzere 297 kayıp başvurusu yapıldığını açıkladı. Kasım 2024’te ise 75 kişinin kayıp olduğu, bunların 30’unun çocuk olduğu duyuruldu.
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 38’i çocuk 140 kişilik bir kayıp listesine sahip olduklarını belirtiyor.
6 Şubat Deprem Kayıpları Platformu’na göre, resmi rakamlardaki farkın nedeni “gaiplik” kararı. Bu karar, uzun süre haber alınamayan kişilerin ölü kabul edilmesini sağlıyor. Kayıp yakınları, sevdiklerinin bu şekilde kayıtlardan silinmesine karşı çıkıyor.
KAYIP ÇOCUKLAR KAÇIRILDI MI?
6 Şubat depremlerinden sonra bazı çocuklar sağ bulundu, ancak yanlarında velileri yoktu.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş Ocak 2024’te, refakatçisiz çocuklar arasında kaybolanın olmadığını söyledi.
Göktaş, bu çocukların aileleriyle yeniden buluşturulduklarını, devlet korumasına alındıklarını ya da koruyucu aileye verildiklerini dile getirdi.
Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi’nden Hatice Kapusuz ise Şubat 2024’te BBC Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, ilk günlerde güvenliği sağlayacak kolluk kuvvetlerinin ve refakatçisiz çocukların kaydını tutacak sosyal hizmet uzmanlarının yetersiz kaldığını savunmuştu.
“HER TÜRLÜ KÖTÜ SENARYOYA GEBE BİR ALAN”
Kapusuz, “Bu kaçakçılığa, her türlü kötü senaryoya gebe bir alan” demişti.
AİLELER KOMİSYON İSTEDİ AKP VE MHP REDDETTİ
Aileler, kayıplarının bulunması için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istiyor. Ancak bu talepler, iktidar partilerinin oylarıyla reddedildi.
BBC Türkçe’den Berza Şimşek’in haberine göre; 2024’te AFAD bünyesinde bir komisyon kuruldu ve DNA eşleştirme çalışmaları başlatıldı. Kayıp yakınları, sürecin yavaş ilerlediğini ve kendilerine yeterli dönüş yapılmadığını söylüyor.
More Stories
CHP’den MSB’ye teğmenler tepkisi: Karnınızdan konuşmayın
Samsun’un Alaçam İlçesinde Kar Yağışı Etkili Oldu
İstanbul’da sabah saatlerinde trafik yoğunluğu yaşanıyor