Talep Artıyor
SpaceX’in rakibi olan TEC, Balderton Capital ve Plural gibi lider yatırımcılarla birlikte Fransız hükümetinin desteklediği French Tech Souverainete ve Alman DeepTech & Climate Fonds gibi kamu fonlarından yatırım aldı. TEC’in CEO’su Helene Huby, projenin önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Bu büyük bir pazar ve hızla büyüyor çünkü daha fazla ülke astronotlarını ve kargolarını uzaya göndermek istiyor. Dolayısıyla istasyonlara insan ve kargo taşıma talebi artıyor.”
TEC, Dragon kapsülü gibi rakipleriyle rekabet ederken Nyx kapsülüyle Avrupa’nın boşluğunu doldurmayı hedefliyor. Nyx kapsülü, yörüngede görevlerini tamamladıktan sonra Dünya’ya geri dönebilecek şekilde tasarlandı ve maliyetleri düşürmeyi amaçlayan tekrar kullanılabilir bir yapıya sahip.
2025’te İlk Testler Yapılacak
Huby, “sadece SpaceX’e güvenemeyeceklerini” ifade ederken TEC, önümüzdeki yıl Nyx’in ikinci versiyonunu ve ardından 2028 için nihai versiyonunu geliştirmeyi planlıyor. Bu model, kısmen Avrupa Uzay Ajansı tarafından finanse edilecek. Şirket, Axiom Space ve Starlab gibi büyük oyuncularla toplamda 800 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.
Uzay faaliyetlerindeki artış, yalnızca ABD ve Çin gibi büyük oyuncular arasında değil, Hindistan gibi yeni gelişen uzay programlarında da dikkat çekiyor. NASA’nın Gateway Uzay İstasyonu’nu Ay yörüngesine inşa etme planı, bu büyümenin somut bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. Huby, artan astronot ve kargo ihtiyacının uzay ekonomisinde yeni fırsatlar doğuracağını ifade ediyor.
“Daha fazla insanınız varsa, daha fazla kargoya ihtiyacınız olduğunu unutmamak gerek. Dünya’nın ve Ay’ın etrafında işler bu şekilde yürüyor,” diyor Huby. CEO, TEC’in uzaya gönderilen kargonun Dünya’ya geri getirilmesi için gerekli teknolojinin geliştirilmesinde öncü bir rol oynayacağını düşünüyor. Önümüzdeki 25 yıl içinde gökyüzü, özel uzay istasyonlarıyla dolacak.